Materiaal

Stoffen zijn een geheel van geweven garen. Die garen worden gemaakt van grondstoffen als vlas, katoen, aardolie, hout en wol. Eigenlijk is het zo dat alle stoffen ontstaan uit negen basis vezels: katoen, linnen, zijde, viscose, polyester, polyamide, acryl en elastomeer, ook wel beter bekend onder de merknaam Lycra. Door verschillende weef technieken te gebruiken en chemische processen toe te passen, bekom je allerlei varianten op die basisstoffen. Wij hebben de stoffen in tweeën gesplitst in Natuurlijke en Synthetisch.

Natuurlijke stoffen

Natuurlijk stoffen zijn gemaakt van plantaardige of dierlijke vezels en zijn doorgaans van een betere kwaliteit. Deze stoffen scoren het hoogste qua draagcomfort. Ook je huid heeft geen problemen met natuurlijke stoffen. Slechts in uitzonderlijke gevallen komen irritatie of allergieën voor.

Bont
Bont wordt vooral, vanwege zijn isolerende kwaliteit, gebruikt voor het maken en/of voeren van kleding. Bont kan worden gemaakt van de vacht van wilde of van speciaal daarvoor gefokte dieren. Echt bont is naast een eerste levens- behoefte in extreem koude gebieden ook een luxeproduct. De kwaliteit is niet te vergelijken met kunstbont.

Canvas
Een wat stevige 100% katoen en stof die gebruikt word voor kleden en schoenen. Door zijn stugheid is de stof redelijk slijtvast geworden.

Corduroy – Ribfluweel – Ribcord
Het is een weefstof. De stof bestaat al veel langer onder de naam Manchester en werd voornamelijk gebruikt voor werkbroeken en werkmanskleding. In de jaren zeventig werd de naam uit marketing overwegingen veranderd in corduroy en de stof werd toegepast in modieuze broeken en jassen. De stof heeft in de lengterichting zachte ribbels met een vleug. De fijnere uitvoering van deze stof word tinneroy of baby-rib genoemd. Tinneroy is zo soepel dat er zelfs blouses van gemaakt kunnen worden.

Denim – Jeans – Spijkerstof
Het lijkt een speciale stof, maar eigenlijk is het gewoon katoen die op een aparte manier geweven wordt. De stof wordt gebruikt om jeans te maken. Denim wordt na het weven gekleurd, traditioneel in het blauw. Daarna wordt de stof meestal nog eens gewassen, omdat een denim kledingstuk tijdens de eerste wasbeurt flink wat kan krimpen. Als dat niet zou gebeuren, zou je na de eerste wasbeurt thuis niet meer passen in je geliefde jeansbroek. Een typisch kenmerk is dat de kleur makkelijk vervaagt. Soms ondergaat jeans op voorhand een speciale behandeling om het kledingstuk een versleten look te geven. Als je de kleur van je jeans wil behouden, kan je die het best binnenstebuiten wassen, en dat op 40 graden. Voeg niet te veel wasmiddel toe. Laat je broek al hangend drogen, strijken hoeft niet.

Dons
Dons zit op de borst van de watervogel en is bedoeld als warmte isolator in het water en om tijdens het broeden de eieren op temperatuur te houden. De donsvlok zelf is veerkrachtig, de kern zal bij los neerleggen de ondergrond nauwelijks raken. De hoge vulkracht geeft dat weinig gewicht nodig is om een bepaald volume te bereiken.

Jute
Jute is een lange, zachte, glanzende, plantaardige vezel die tot ruwe, sterke draden kan worden gesponnen. Het wordt verkregen uit planten uit het geslacht Corchorus, die voornamelijk in warme, vochtige gebieden voorkomen, Jute is een van de goedkoopste natuurlijke vezels, en na katoen de meest gebruikte. De vezels van jute zijn hoofdzakelijk samengesteld uit cellulose en lignine.

Katoen - biologisch
E en zachte s tof die gemaakt wordt van een plantaardige vezel, afkomstig van de katoenplant. De stof is zo populair omdat hij als het ware ademt: hij neemt makkelijk vocht op en laat het even makkelijk weer door. Daarnaast is katoen slijtvast en soepel en kan je het moeiteloos strijken. Jammer genoeg kan de stof wel krimpen. Dat kan je voorkomen door een katoenen kledingstuk maximaal op 30 of 40 graden te wassen, afhankelijk van het wasvoorschrift. Bij biologisch katoen wordt geen synthetische bestrijding middelen gebruikt bij het kweken.

Leer
Leer wordt gemaakt van de huid van een dier waarvan het haar is verwijderd. Voor kleding wordt vooral de huid van kalveren, schapen, geiten en varkens gebruikt. De huid ondergaat een heel proces: het wordt gelooid en daarna gekleurd. Het resultaat is een stevige, wind dichte stof. Die vraagt wel een speciaal onderhoud. Een leren jas of broek moet je regelmatig insmeren met leer vet om hem soepel te houden. Eventueel kan je ook een waterafstotende spray gebruiken op je kledingstuk om het te beschermen tegen de regen. Verder is het ook verstandig om leer niet bloot te stellen aan de felle zon om verkleuring te voorkomen en je jas of broek altijd aan een kleerhanger te hangen om de pasvorm te behouden. Vlekken kan je verwijderen met een vochtige doek. Leer wassen in de wasmachine is niet aangeraden, stomerij is wel een optie.

Linnen
Linnen is een natuurlijke stof die gemaakt wordt van vlas. Het is een sterke, vorm vaste stof die makkelijk te onderhouden is. Bovendien is linnen erg luchtig waardoor het een waar plezier is om te dragen. Het enige nadeel is dat linnen snel kreukt. Je mag linnen niet te warm wassen, 50 graden is al voldoende. Droog je linnen kleding vervolgens niet in de droogkast of in de zon. Je rekt de stof ook best een beetje uit voor je het laat drogen, zo voorkom je krimpen. Strijken doe je heel heet en liefst aan de binnenkant.

Suède
Suède is leer, maar dan de binnenkant ervan. Het is zachter dan gewoon leer, maar ietsje minder duurzaam. Suède lijkt een beetje op nubuck, een stof die eveneens tot de leder familie behoort. Nubuck is leer waarbij de bovenkant van de huid licht geschuurd is. Het is stevig materiaal en wordt daarom vaak gebruikt om schoenen te maken. Toch blijven het delicate stoffen, ook bij deze twee leder soorten is het belangrijk dat je ze goed onderhoud. Wassen is net zoals bij standaard leer uit den boze.

Wol
Wol wordt gemaakt van de haren van dieren vacht, meestal van schapen. Mohair is de naam voor wol van de Angorageit en tevens voor de textiel die van deze wol is gemaakt. Het is vooral een goede isolator tegen de koude. Het is een warme, elastische en zachte stof. Het nadeel van wol is dat het makkelijk pluist en moeilijk wasbaar is. Het is belangrijk dat je het label in je wollen kledingstuk nakijkt. Sommige wol mag namelijk alleen met de hand gewassen worden. Dat doe je op 30 graden met een vloeibaar wol was middel. Wring het kledingstuk niet uit, ga er niet op wrijven en laat het niet weken. Spoel het op dezelfde temperatuur zodat het niet kan krimpen, en vooral: laat het liggend drogen zodat het zijn vorm niet verliest. Als je wollen kledingstuk toch geschikt is voor machine was, overschrijd je best de 30 graden niet. Centrifugeer het kledingstuk op de hoogste stand, maar niet langer dan één minuut. Laat het liggend drogen en gebruik nooit wasverzachter voor je wol, dat is schadelijk voor de vezels.

Zijde
Zijde wordt gemaakt van een dierlijke vezel. Deze stof wordt wel eens gezien als de meest waardevolle textiel soort. Zijde is een heel vloeiende, glanzende en luchtige stof die geschikt is voor trouwjurken, dassen, bloezen, kostuums, enzovoort. Het is een zeer sterke stof, maar dat wil niet zeggen dat je er geen zorg voor moet dragen. Transpiratie kan makkelijk binnendringen in zijde en blijvende vlekken creëren, ook alcohol (denk aan deodorant, haarlak en parfum) kunnen de stof schaden. Draag dus geen zijde op je blote huid en wacht na het opdoen van een geurtje tot het droog is. Het is raadzaam om je zijden kledingstukken bij de stomerij te laten reinigen.

Synthetische stoffen

Kunstmatige stoffen worden gemaakt van vezels die niet in de natuur voorkomen. Die kunstmatige vezels ondergaan dan meestal nog eens een chemisch proces, waarna ze tot stof kunnen geweven worden. Synthetische stoffen zijn het makkelijkste in onderhoud. Het woord synthetisch heeft een negatieve bijklank, wat niet altijd terecht is. Een synthetisch weefsel kan bestaan uit 100% natuurlijke materialen, ze ondergingen achteraf gewoon een chemisch proces. Het voordeel is dat alle weefsels gecontroleerd worden, waardoor het draagcomfort optimaal is.

Acetaat
Een synthetische stof die werd gebruikt ter vervanging van satijn en zijde. Acetaat is een halfsynthetische vezel en is gemaakt uit chemisch veranderde cellulose. Acetaat is licht, maar toch stevig. Het materiaal lijkt sterk op natuurzijde, is zeer soepel, krimpt bijna niet, is kreukarm en snel droog. Acetaat gebruikt men vaak als voeringstof of om andere stoffen lichter te maken. Handwas of machinewas (fijn was tot 30°) mogelijk is wanneer het etiket dit toelaat. Gebruik wel een fijnwasmiddel en ga nooit wringen. Acetaat mag u slechts licht strijken.

Acryl
Acryl lijkt heel sterk op wol. De stof is zacht en volumineus en isoleert zeer goed. Acryl wordt gebruikt voor onder andere mutsen, sjaals, dekens en truien. De stof is niet bestand tegen de hitte en moet dus lauw gewassen en voorzichtig gestreken worden. Ook de droogkast vermijd je beter.

Cupro
Cupro is een geregenereerde cellulosevezel van plantaardige oorsprong. Deze vezel lijkt erg op zuivere zijde qua glans en voorkomen. De lichte kleurschakeringen geven een chique uitstraling aan kleding uit Cupro gemaakt. Handwas of machinewas (fijn was tot 30°) mogelijk is wanneer het etiket dit toelaat. Gebruik wel een fijnwasmiddel en ga nooit wringen. Cupro hangt u na het wassen druipnat op en strijkt u binnenstebuiten. Er wordt echter aanbevolen om kledij uit Cupro naar de stomerij te brengen.

Elasthaan - Elastiek - Spandex - Stretch
Elasthaan is extreem elastisch en tegelijkertijd vormvast. Dat komt omdat Elasthaan een stof is waarin zeer fijne draadjes rubber geweven zijn. De stof wordt dikwijls toegevoegd aan katoen om het geheel rekbaarder te maken. Op die manier kunnen textielproducenten kledingstukken in één maat aanbieden (one size fits all). Het is uiteraard van belang dat je de wasvoorschriften naleest. Je mag Elasthaan zeker niet te heet wassen en ook strijken moet voorzichtig gebeuren.

Fleece
Fleece is het Engelse woord voor vacht, en wijst op het vachtachtige uiterlijk van de stof. Fleece wordt ook wel "Polar Fleece", "Velo Wool", "Vega Wool" of "Polar Wool" genoemd. Het is echter een materiaal op basis van 100% polyethyleentereftalaat. Het is meestal polyester, dat door de breiwijze sterk isolerend wordt. Dit wordt bereikt door zeer los te breien met getextureerde garens en het gebreide doek dan te wassen, waardoor het breisel sterk krimpt en het uiterlijk krijgt van een lamsvacht. Fleece is populair als materiaal voor vesten en truien.

Latex - Rubber
Latex is een dikke, melkwitte emulsie, het sap van de Braziliaanse rubberboom (Hevea brasiliensis), of van vergelijkbare planten zoals Castilla elastica; Latex is ongevulkaniseerde natuurrubber, een vaste, maar nog flexibele substantie die uit dit sap van de rubberboom kan worden gemaakt, en vroeger de basis was van alle rubberproducten, zoals, luchtbanden, de vlakgom, handschoenen, kleding. Natuurrubber heeft iets minder rek en is minder bestand tegen bepaalde chemicaliën, veroudering- en lichtinvloeden dan Lycra. Bij natuurrubber is ook een dikkere draad nodig om dezelfde strekte te realiseren. Rubber wordt nog wel gebruikt, bijvoorbeeld om een product zo natuurlijk mogelijk te maken of wanneer een bepaalde rek/druk verhouding in het textiel van belang is.

Lycra
Lycra wordt gebruikt in de textielindustrie als een synthetisch rubber. Andere merknamen zijn bijvoorbeeld Elastan, Dorlastan en Spandex. De rek van polyurethaan is het grootste van alle textiele materialen en is 500 a 600 %. Het wordt veel gebruikt in zwemkleding, overige sportkleding, sokken/kousen, elastische boorden algemeen, geweven stoffen die een (lichte mate van) rek hebben voor een beter draagcomfort. Lycra is in verschillende diktes verkrijgbaar. Lycra en andere polyurethaan draden hebben het gebruik van natuurrubber (Latex) in de textiel verdrongen tot een minimum.

Lyocell
Lyocell is een kunstvezel uit cellulose en wordt op een milieubewuste manier gemaakt. Deze vezel is makkelijk te verven. Kledij uit Lyocell heeft een hoge scheurvastheid en gaat niet snel krimpen. Er is ook weinig elektrostatische oplading. Lyocell wordt vaak met katoen en polyester gemengd en is speciaal geschikt voor jeansstoffen en T-shirts. Kledij uit Lyocell voelt zijdezacht aan en glanst mooi. Handwas of machinewas (fijn was tot 30°) mogelijk is wanneer het etiket dit toelaat. Gebruik wel een fijnwasmiddel en ga nooit wringen.

Modal
Modal is een stof die wordt gemaakt van beukenhout. Met een chemisch proces wordt houtpulp omgezet in superzachte en toch heel sterke vezels. De stof ademt heel goed en valt schitterend. Het wordt daarom ook wel kunstzijde genoemd. Modal is een heel zachte stof die soepel valt. Het lijkt echt een beetje op zijde, maar dan net zo praktisch als katoen, je kunt het gewoon wassen. Modal neemt beter vocht op dan katoen en dat merk je als je het draagt, het voelt minder zweterig of plakkerig.

Nylon
Nylon of polyamide is elastisch, waterafstotend, kreukt niet en is vormvast. De stof wordt vooral gebruikt voor badpakken, kousen en panty’s. Bij het wassen moet je wel zeer voorzichtig zijn, het water mag niet warmer zijn dan 40 graden. Strijken gebeurt op een lage temperatuur. Nylon droogt zeer snel, je hoeft je kleding dus niet in de droogtrommel te stoppen.

Polyester
Polyester is een lichte, gladde stof die zacht aanvoelt. Daarbovenop is het vormvast en duurzaam. Een nadeel is dan weer dat polyester statisch kan zijn en niet zo goed ademt. Polyester mag je wassen op 40 graden. Het droogt zeer snel en je hoeft het zelfs niet te strijken. Doe je dat toch, zet je strijkijzer dan op een lage temperatuur.

Rayon
Kunstzijde is de verouderde benaming voor rayon, tegenwoordig meestal aangeduid met de modernere naam viscose. Het is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van een natuurlijke grondstof, cellulose, die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp. Kunstzijde moet niet worden verward met de veel modernere stoffen, vervaardigd uit synthetische vezels.

Skai - Kunstleer - lederlook
Kunstleer (ook: kunstleder of skai - een merknaam die soortnaam is geworden) is een product dat lijkt op natuurlijk leer, en ook ongeveer zo aanvoelt. Eigenlijk is dit kunstleer een kunststof die aangebracht wordt op een drager (textiel) en in deze kunststof wordt een tekening en structuur gedrukt die lijkt op de structuur van een soort leer. Er zijn inmiddels veel soorten kunstleer die een ademende werking hebben en maar moeilijk van echt leer te onderscheiden zijn. Dit zijn kunstleersoorten vervaardigd van polyurethaan met een microporeuze structuur. De kunstleersoorten die geen vocht opnemen zijn veelal vervaardigd van PVC of een PVC – polyurethaan - combinatie. (plastics).

Viscose
Viscose wordt gemaakt van houtcellulose en katoen, het is een plantaardige kunstmatige vezel. De viscosevezels worden meestal vermengd met katoen, polyester, wol of acryl. Kleding van viscose is zacht, huidvriendelijk, kleurvast, glanzend en valt soepel. Viscose kan wel makkelijk krimpen of zijn vorm verliezen, was het dus niet te heet. Je laat je kledingstuk ook best zo weinig mogelijk zwieren in de machine en je droogt het beter niet in de droogtrommel. Na het wassen kan je het kledingstuk het beste liggend laten drogen en vervolgens binnenstebuiten strijken met stoom.

Chat met ons