Blog

Terug naar overzicht
Hoe maak je verschillende soorten schoenen schoon?

Hoe maak je verschillende soorten schoenen schoon?

Jouw schoenen brengen je overal en moeten daardoor heel wat doorstaan. Het is belangrijk om je schoenen regelmatig te onderhouden en schoon te maken om er zo lang mogelijk plezier van te hebben. Doordat schoenen gemaakt zijn van verschillende materialen, moet je iedere schoen anders schoonmaken. Daarom hebben wij de beste schoonmaak tips voor je op een rijtje gezet!

Leren schoenen onderhouden

Leren schoenen zijn er in veelvoud en in verschillende vormen, zoals glad leer of met een relief. Leer is populair doordat het gemakkelijk te onderhouden is en een perfecte pasvorm biedt wanneer je de schoenen vaker draagt. Leren schoenen kunnen bij goed onderhoud hun mooie kleur en glans lang behouden. Onze tips voor het onderhouden van leren schoenen:

 1. Voordat je de schoenen gaat dragen is het belangrijk om de schoenen in te sprayen met een vuil- en waterafstotende spray. Hiermee voorkom je dat vuil en water in het leer trekt. Herhaal het sprayen regelmatig voor een goede bescherming
 2. Is er toch een vlek in je schoen getrokken? Verwijder eerst het droge vuil door er met een zachte borstel overheen te gaan. De vlekken die er dan nog inzitten zullen wat meer verzorging nodig hebben. Hiervoor kan je wat baking soda voor gebruiken, maar een bananenschil is ook iets wat regelmatig gebruikt wordt. Geen grapje!
 3. Om het leer weer soepel te krijgen kan je wat schoensmeer gebruiken. Kies hiervoor de juiste kleur en breng het aan met een tandenborstel of schoenpoetsborstel. Laat het schoensmeer even intrekken en veeg de resten weg met een wollen doek. Jouw schoen is weer als nieuw!

Suede schoenen schoonmaken

In tegenstelling tot glad leren schoenen is het schoonmaken van suede schoenen wat lastiger. De stof is ruw en moet daardoor op een andere manier schoon gemaakt worden dan andere schoenen. Hoewel veel mensen het niet aandurven om suede schoenen te reinigen, is dat gelukkig wel mogelijk en hoef je je schoenen niet weg te doen als deze vies zijn geworden. Schoenen altijd schoonhouden is natuurlijk niet te doen. Hoe kan je jouw suede schoenen dan schoonmaken? Lees onze tips.

 1. Zoals bij iedere schoen is voorkomen beter dan genezen. Spray daarom ook jouw suede schoenen in met een vuil- en waterafstotende spray. Kies er daarbij wel eentje die speciaal voor suede schoenen is en probeer het eerst altijd uit op een onopvallende plek. Ook hierbij geldt dat regelmatig sprayen jouw schoen beter beschermt tegen vuil en water.
 2. Om de suede stof mooi te houden kan je de schoenen regelmatig borstelen. Hier heb je speciale suedeborstels voor. Borstel een richting op en maak vooral geen cirkels met de borstel. Dan bestaat het risico dat het suede beschadigt. Door het borstelen kun je ook slijtageplekken herstellen, omdat het borstelen ervoor zorgt dat de haartjes weer overeind komen te staan.
 3. Vlekken kan je ook het beste eruit proberen te borstelen met de suede borstel. Reinig suede schoenen nooit met water en/of zeep, want dat zal het alleen maar erger maken. Eindig het schoonmaken altijd weer met de vuil- en waterafstotende spray.

Stoffen sneakers schoonmaken

Stoffen schoenen worden over het algemeen vrij snel vies. Veel mensen stoppen stoffen schoenen in de wasmachine, maar dit wordt sterk afgeraden. In de wasmachine kan de lijm namelijk loslaten, waardoor de schoen uit elkaar valt. De stof kan wel gemakkelijk met water en zeep gereinigd worden. Lees hier onze tips:

 1. Was je stoffen schoenen altijd met de hand. Gebruik hiervoor een tandenborstel, warm water en een beetje zeep. Bijvoorbeeld afwasmiddel of groene zeep. Veeg eerst de droge vuil eraf met een droge doek. Doop daarna de tandenborstel in het sopje en boen de schoen schoon. Vervolgens kan je de schoen laten drogen aan de buitenlucht.
 2. Krijg je de vlek niet uit je schoen met het sopje? Probeer dan eens tandpasta te gebruiken. Doe een klein beetje tandpasta op de tandenborstel en wrijf dit op de vlek. Laat het even intrekken en haal het weg met wat warm water.

Witte schoenen weer wit maken

Je kent het wel. Die witte schoenen en witte zolen zijn het snelst vies. Zeker de onderkant van je schoenen komen in aanraking met verschillende ondergronden en zullen verschillende vlekken krijgen. Om witte schoenen weer mooi wit te krijgen hebben wij verschillende tips:

 1. Tandpasta! Ja, ook hiervoor kan tandpasta een oplossing zijn. Wrijf de tandpasta met een tandenborstel over de witte delen van een schoen en laat het even intrekken. Neem de schoen daarna af met een natte doek met warm water en je zal zien dat het wit weer straalt!
 2. Heeft de tandpasta niet geholpen? Dan kan je er ook voor kiezen om verdunde bleek te gebruiken. Kijk daarbij wel uit dat je het niet op jouw kleren krijgt, want hier krijg je vervelende vlekken van. Bleek helpt vaak om de ergste vlekken eruit te krijgen en je witte schoenen weer mooi wit te krijgen.
 3. Witte veters kan je borstelen met een natte tandenborstel met een beetje zeep om kleine vlekken eruit te krijgen. Je kan hele vieze veters ook in een sopje laten weken voor een paar uur, maar doe dit niet te vaak. Hierdoor kunnen veters hard worden en kunnen ze minder gemakkelijk terug in de schoen.

Binnenzool schoonmaken

Ook de binnenkant van jouw schoenen kunnen af en toe schoongemaakt worden om ze lekker fris te houden. Zeker op warme dagen of als je schoenen voor een langere tijd achter elkaar aan hebt. Daarom is het goed om regelmatig te wisselen van schoenen om jouw schoenen te luchten. Mocht je jouw schoenen aan de binnenkant willen schoonmaken dan hebben wij daar twee manieren voor:

1. Maak een sopje van water en natuurazijn. Maak twee doekjes vochtig met dit sopje. Gewoon vochtig en niet te nat. Stop in iedere schoen een vochtige doek en laat dit een nachtje staan. Haal de doekjes er de volgende dag uit en laat de schoenen dan nog een dag luchten. Jouw schoenen zijn weer helemaal opgefrist!

2. Stop baking soda in een oude pantykous of iets soortgelijks en leg in iedere schoen een zakje met het poeder. Laat dit een nachtje staan en verwijder het zakje daarna. De baking soda neutraliseert vieze geuren en frissen de schoenen dus lekker op. Je kan dit eventueel gemakkelijk herhalen als je de schoenen niet draagt en dus regelmatig het zakje te plaatsen. Wil je dat jouw schoenen echt lekker gaan ruiken? Voeg dan eens vanillesuiker toe in het zakje. Voor het beste resultaat laat je dit zakje een aantal dagen staan.

Hulp nodig?

Hopelijk hebben wij jou met deze tips kunnen helpen. Mocht je een vlek hebben en advies willen krijgen over hoe je de vlek er het best uit kan krijgen vraag ons dan gerust en wij helpen je graag! Wij zijn telefonisch te bereiken en via mail, maar je kan natuurlijk ook langs komen in de winkel. Net wat je zelf prettig vind.

Chat met ons