Blog

Terug naar overzicht
Leren schoenen schoonmaken voor experts

Leren schoenen schoonmaken voor experts

Vuile schoenen

Na een gezellige avond of een festival schrik je vaak als je je schoenen bekijkt. Niet getreurd, bijna alle sporen zijn weg te halen. Hier alvast het antwoord op de veelgestelde vraag, ja ook witte schoenen zijn goed schoon en wit te houden. Veters kunnen ook vuil worden. Haal ze dan uit je schoenen en laat ze weken in een Vanish sopje.

Leren schoenen onderhouden

Als je je leren schoenen wilt schoonmaken, moet je goed letten op de vlekjes op je schoenen die je wilt schoonmaken. Zijn het watervlekjes of andere vlekjes? Vaak weet je niet wat voor vlekjes het zijn. Als het watervlekjes zijn dan kun je ze wegvegen door een klein beetje vaseline te gebruiken. Hiervoor zou je het beste een wollen doek gebruiken, waarmee je de vaseline weggepoetst wordt. Een grappig weetje: overige vlekken kun je schoon vegen met de binnenkant van een bananenschil.

Als de schoenen schoon zijn kun je ze gaan poetsen met schoenencrème voor leren schoenen. Doe dit met een insmeerborstel voor schoenen. Smeer de neutrale of gekleurde crème in door middel van een cirkelvormige beweging. De crème zorgt ervoor dat het leer soepel blijft en de kleur weer helemaal opfrist. Laat de crème enkele minuten inwerken en boen daarna de schoen met een zachte doek of oppoetsborstel. Doe dit met korte maar gelijkmatige bewegingen. Nadat je deze handeling hebt gedaan moeten de leren schoenen in de open lucht drogen. Maar let op, dit mag niet in de zon of naast een verwarmingstoestel. Indien dit wel gebeurt dan zal het leer verharden en verkleuren.

Als laatste is het belangrijk om de schoenen in te sprayen met een schoenenspray. Tip: kies voor een spray die geschikt is voor alle materialen, zodat je de spray kunt gebruiken voor al je schoenen.

Suède schoenen onderhouden

Het is een aanrader om je suède schoenen vanaf de koop gelijk in te sprayen met een suède spray. Hierdoor voorkom je de ergste vlekken. Deze spray moet je even laten intrekken. Wanneer er hierna toch vlekken ontstaan kun je de schoenen het beste schoonmaken met een speciale borstel voor suède. Je kunt de schoenen voorzichtig schoon borstelen met de stalen kant van een suède borstel. Wat je niet moet doen is je suède schoenen schoonmaken met water en zeep. Probeer met de suède schoenen zo min mogelijk in aanraking te komen met water.

Sneakers schoonmaken

Ook bij sneakers is het handig om deze meteen in te sprayen voordat je ze gaat dragen. Vul je schoenen met bijvoorbeeld een handdoek, zodat de schoenen een beetje op spanning staan. Maak daarna een sopje met lauw water en afwasmiddel of groene zeep. Gebruik een doek om zo veel mogelijk vuil weg te vegen. Zit er vuil op lastige plekken? Dan is het misschien handiger om hier een tandenborstel voor te gebruiken. Voorkom verkleuring van je sneakers door ze niet in de zon te zetten. Droog achteraf je schoenen met een doek. Doe dit niet in de zon. Het drogen kan een paar dagen duren, dus moet je geduld hebben.

Help! Ik krijg mijn schoenen niet schoon

Het kan gebeuren dat bovenstaande tips niet hebben geholpen. Helaas kunnen wij geen wonderen verrichten en gaan de schoenen niet eindeloos mee. Dit is misschien dan toch het moment om nieuwe nette schoenen te halen! Gelukkig hebben wij een mooie schoenencollectie, dus kijk gerust even rond.

Bekijk hier onze schoenencollectie

Chat met ons