Blog

Terug naar overzicht
Pillen op kleding makkelijk verwijderen?

Pillen op kleding makkelijk verwijderen?

Pillen op kleding verwijderen?

Je kent het vast wel, die irritante pillen op je favoriete kleding item. Pillen zijn super vervelend en deze wil je natuurlijk het liefste voorkomen. Wil je weten hoe? Lees dan verder en kom te weten hoe deze pillen ontstaan, hoe je ze kan voorkomen en hoe je ze van je kleding kunt verwijderen!

Wat zijn pillen op kleding?

Pillen zijn kleine stof balletjes. Zowel T-Shirts, truien als vesten kunnen gaan pillen. Dit ligt niet aan de kwaliteit van de stof, maar aan het materiaal wat er gebruikt is voor het maken van je kledingstuk. Maar op welke stoffen kun je nou pillen verwachten en hoe kan dit gebeuren?

Wol: Wol heeft de grootste kans op pillen. Wol is namelijk een natuurlijke stof die gesponnen is. Door de wrijving van de stof is er grote kans op pillen.

Linnen: Linnen heeft een kleinere kans op pillen, omdat het een gladdere stof is. Linnen blijft een natuurlijke stof waardoor pillen alsnog kunnen voorkomen.

Katoen: Hoewel katoen een natuurlijke stof is, heeft deze stof een kleinere kans op pillen dan andere natuurlijke materialen, zoals wol en linnen. De stof heeft namelijk minder vezeluiteinden wat de kans op pillen verkleint.

Polyester/Nylon: Deze synthetische materialen pillen niet tot nauwelijks. Dit komt doordat een synthetische stof gemaakt is van een lange draad, hierdoor heeft de stof minder vezeluiteinden waardoor de kans op pillen minimaal is.

Hoe ontstaan pillen op kleding?

Pillen hebben dus niets te maken met de kwaliteit van je kleding maar met het materiaal die gebruikt is voor je kledingstuk. Pillen ontstaan door het vastplakken van haartjes en wrijving van materiaal, de vezels van het materiaal wikkelen zich hierbij als het ware om elkaar heen. Dit kan tijdens het dragen van je kleding gebeuren, maar ook tijdens het wassen kunnen pillen ontstaan. Door de wrijving zul je pillen eerder zien bij de oksels, op de ellebogen en bij de hand.

Hoe voorkom je pillen op kleding?

Pillen door het dragen kun je helaas niet volledig voorkomen. Wel kun je pillen voorkomen tijdens het wassen. Let hierbij goed op scherpe voorwerpen die aan je kleding zitten. Denk hierbij aan ritsen of gespen. Was je kleding met scherpe voorwerpen in een waszak of apart om pillen bij andere kledingstukken te voorkomen. Ook kun je de kleding binnenstebuiten wassen en het beste niet in de droger stoppen maar laten drogen aan de lucht.

Hoe verwijder je pillen van je kleding?

Pillen verwijderen is gelukkig wel heel simpel. Tegenwoordig zijn er allerlei handige gadgets om pillen te verwijderen en hoef je je favoriete trui niet meer te slopen met een scheermesje of puimsteen. De meest effectieve manier om pillen van je kleding te verwijderen is het gebruiken van een ontpiller, dit is een soort tondeuse voor je kledingstuk! Wil je zelf geen risico lopen en laat je het liever professioneel verwijderen? Breng je kleding met pillen dan naar de stomerij. Daar kun je met een gerust hart je kleding achterlaten.

Chat met ons