Wasvoorschriften

WASSEN

Alleen een goede kwaliteit zorgt niet voor een lange levensduur van onze artikelen. Een verkeerde wasbeurt kan een kledingstuk enorm verpesten en dat is jammer. Om dit te voorkomen, hebben wij hieronder de belangrijkste wasvoorschriften voor je opgesomd.

  1. Voorkom dat kleding stuk gaat of dat de wasmachine vastloopt door kleine deeltjes uit je zakken. Controleer dus altijd de zakken van alle kledingstukken, voordat je deze in de wasmachine legt.
  2. Om de mooie kleur te behouden is het aan te raden om de kledingstukken binnenstebuiten te wassen.
  3. Stop de wasmachine niet te vol. Dit kan je eenvoudig controleren door een vuist te maken en deze boven de was in de wasmachine te steken. Als je dit kan doen dan weet je dat de wasmachine niet te vol is.
  4. Zorg dat alle ritsen en knopen vastgemaakt zijn alvorens de wasbeurt te starten. Zo kan schade aan de kleding of wasmachine voorkomen worden. Stop kleding met loszittende elementen, zoals een bh-beugel en gordijnhaken, in een waszak.
  5. Daarnaast is het van belang om de was goed te sorteren om de juiste behandeling te geven. Hier ontstaat vaak veel verwarring. Daarom besteden we hier graag nog wat extra aandacht aan:

Witte was

Een witte stof neemt snel andere kleuren op, waardoor het van belang is witte kleding apart te wassen. Hierbij kunnen alle soorten kledingstukken worden samengevoegd, zoals broeken, t-shirts, overhemden etc., zolang deze maar wit zijn. Je kan ervoor kiezen om witte handdoeken en ondergoed apart te wassen op een warmere temperatuur, maar deze zouden er ook bij kunnen. Stel het wasprogramma 'katoen' in voor deze was en ga voor de temperatuur van 30 of 40 graden (afhankelijk van de kledingstukken die gewassen worden). Gebruik voor deze was het wasmiddel voor de witte was.

Zwarte was

Zwarte kleding kan helaas snel vaal worden als deze gewassen wordt met lichte en gekleurde was. Daarnaast wordt de lichte en gekleurde kleding daar weer grauw van. Daarom raden wij aan om zwarte was ook apart te wassen op een lage temperatuur van 30 of 40 graden. Gebruik voor deze was het wasmiddel voor de zwarte was.

Gekleurde was

Met de gekleurde was verstaan wij een wasbeurt met één kleur. Donkere en felle kleuren kunnen zich gaan mengen als deze tegelijk gewassen worden. Ook de gekleurde was kan op een lage temperatuur van 30 of 40 graden gewassen worden met het daarvoor bedoelde wasmiddel.

Synthetische was

De kleding die gemaakt is van synthetisch materiaal, zoals acryl, nylon of polyester, is snel vervuild en zullen dus vaak gewassen moeten worden. Gebruik hiervoor een wasprogramma met een lage temperatuur, maximaal 40 graden. Het wasvoorschrift kan sterk verschillen per stof, dus controleer of de kledingstukken in de droger kunnen. Zoek desnoods uit of de droger een speciaal programma heeft voor synthetische stoffen. Wees daarnaast voorzichtig met strijken.

Fijne was

Met een fijne was worden stoffen bedoeld die een delicate verzorging nodig hebben. Denk daarbij aan zijde en wol. Vaak hebben wasmachines hier een speciaal wasprogramma voor, zoals 'wol' of 'fijne was'. Dit programma wordt niet warmer dan 40 graden. Vul de wasmachine niet volledig tijdens deze was.

Vuile was

Soms is er een intensievere wasbeurt nodig. Bijvoorbeeld bij sportkleding, werkkleding of kleding die onder de vlekken zit. Behandel deze kleding dan eerst met een vlekverwijderaar en laten deze even inweken. Was daarna de kleding op een wat hogere temperatuur tot 60 graden.

Spijkerbroek wassen

Een spijkerbroek wordt over het algemeen vaak gedragen, maar vaak wassen maakt de jeans niet mooier. Daarom is het aan te raden om voor de eerste wasbeurt, de broek een nachtje te laten staan in zout water, een lepel zout in 5L water, met een scheutje (schoonmaak) azijn om de wassing beter te behouden en kleurvervaging tegen te gaan. Was de broek zo min mogelijk. Mocht het echt nodig zijn kan je de broek ook in de vriezer leggen in een kussensloop. Dit dood de bacteriën en neemt nare geurtjes weg. Wil je de broek wel wassen doe dit dan binnenstebuiten en op een lage temperatuur tot 40 graden. Laat de broek hangend drogen en hang deze binnenstebuiten op om kleurverandering door de zon tegen te gaan.

WASSYMBOLEN

Wassymbolen
Chat met ons